Nieuws

Laatste training voor de winnaar van de mattenschippersrace

Als aanstaande zaterdag de zeilen worden gehesen is de bemanning van skûtsje De Eenvoud er helemaal klaar voor. Zondagavond hadden ze de laatste training, in harde wind en zware regen. ‘De Eenvoud’ is de winnaar van de mattenschippersrace van 2022. De titel moet verdedigd worden en daarom wordt er hard aan de vallen getrokken.

De mattenschippersrace is een traditionele wedstrijd voor zeilende vrachtschepen. De tocht gaat van Blokzijl naar Zwartsluis, waar biezen matten geladen moeten worden en weer terug naar de haven van Blokzijl. Kenmerkend voor deze zware wedstrijd: gebruik van de motor levert diskwalificatie op. Het schip dat als eerste terug is in de haven van Blokzijl is de winnaar.

Jagen en bomen
Als een schip niet kan zeilen zijn er twee opties. Als er gejaagd wordt, trekt een deel van de bemanning vanaf de wal met een lange lijn het schip vooruit. Een andere optie is bomen. Met lange houten vaarbomen duwt de bemanning vanaf het dek het schip vooruit. Beide opties betekenen afzien dus voor de meesten heeft zeilen de voorkeur. Maar dan ben je afhankelijk van de windhoek en de windkracht.

Tijdens de wedstrijd vorig jaar stond er een stevige bries en daar had De Eenvoud profijt van. De zwaardere concurrenten moesten al bomend door de brug van Vollenhove en De Eenvoud deed dat op zeil. Door de tijdwinst die daarmee werd behaald, streek de bemanning uiteindelijk de eerste plaats op. Dit jaar heeft de crew van De Eenvoud hetzelfde doel: winnen.

Gewicht een voordeel
“We gaan voor de winst. Altijd”, zegt schipper Remy de Boer uit Harlingen. “Toch heb ik liever dat we alles moeten jagen en bomen. Want de schepen in de zware klasse kunnen ook heel hard zeilen en zij mogen tweeënhalf uur eerder starten. Om hen in te halen moeten we continu elf knopen varen en dat gaan we niet halen. Maar als er gejaagd of geboomd moet worden, dan zijn wij met ons gewicht in het voordeel.”
‘We moeten zien wat de andere teams doen want die zijn ook niet misselijk’
Schipper Remy de Boer over het startveld tijdens de mattenschippersrace aanstaande zaterdag.

Lees het gehele artikel op de bron: RTVOost

Afbeelding: www.mattenschippersrace.nl