Evenementen

Waar is de ErfgoedTour? deel 5: 7 – 14 augustus

De LVBHB bestaat 50 jaar het viert dat met een spectaculaire ‘ErfgoedTour’ van 1000 km door het hele land met circa 165 historische schepen. Deel 6 van ons wekelijkse berichten.

Voor het meest letterlijke antwoord op de vraag ‘waar is de ErfgoedTour?’ bekijk de live tracking hier.

Meevarend en groeiend kunstwerk

Wist je dat er een kunstwerk-in-wording meevaart op de ErfgoedTour van de LVBHB? In elke haven die de vloot aandoet wordt er een historisch maritiem onderdeel aan vastgemaakt. Kunstenaar Marten Winters begeleidt het proces. Het kunstwerk staat op een dekschuit en wordt voortgeduwd door de Limburgia met haar machtige Brons 500 pk, 1000 km over de binnenwateren van Nederland. De tour eindigt op 17 augustus in Hasselt. Dan is het kunstwerk klaar. De Historische schepen varen de tour ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de LVBHB. Het kunstwerk heeft haar eigen weblog op de LVBHB website, klik hier.

Het programma de komende week:

Op 7 augustus vertrekt de vloot uit Leeuwarden richting Dokkum en Lauwersmeer. Dit gaat in 2 groepen. Een deel overnacht in Dokkum, een deel op het Lauwersmeer. In verband met de beperkte ruimte liggen niet alle schepen tegelijk aan de wal in Zoutkamp.

Zoutkamp 8 en 9 augustus
De festiviteiten beginnen op donderdag 8 augustus met de aankomst van de historische vloot in Zoutkamp. De eerste schepen worden verwacht vanaf 8.00 uur, met het verenigingsschip Terra Nova voorop.

De Terra Nova biedt donderdag en vrijdag een bijzondere tentoonstelling aan boord, te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur. De bijna 40 schepen liggen aan de Reitdiepskade ter hoogte van de Dampier en langs de Reitdiepkade ter hoogte van zand en schelpenhandel ‘de Rousant’.

Op enkele schepen is het mogelijk aan boord een kijkje te nemen. Deze zijn herkenbaar aan de wimpel ‘open schip’. Rond 17.00 uur wordt een lokale lekkernij met het hijstuig van de Terra Nova vanaf de Dampier het dek worden gehesen.

Op vrijdag 9 augustus vertrekt de eerste groep schepen weer richting Groningen, terwijl de tweede groep vlak bij de ambachtsmarkt en streekmarkt vanaf 10.00 uur aanmeert.

Opening met garnalenkoningin
Om 9.45 uur is de opening door voorzitter Rolf van der Mark van de LVBHB, wethouder Mariëtte de Visser van de gemeente het Hogeland en garnalenkoningin Anouk Toxopeus met haar hofhouding.

Rond de markt zijn er onder andere oude ambachten, demonstraties netten boeten en een oldtimershow van vrachtwagens. Kinderen kunnen geschminkt worden en shantykoor ‘Abel Tasman’ zorgt op diverse momenten tussen 11.00 en 16.00 uur voor muziek.

Het Visserijmuseum is donderdag en vrijdag geopend van 10.00-17.00 uur. Naast de vaste tentoonstelling is er een wisseltentoonstelling ter gelegenheid van 200 jaar KNRM.

Groningen 9 – 11 augustus
Een deel vertrekt op 9 augustus uit Zoutkamp, de rest volgt de 10e. Er wordt afgemeerd op 2 locaties:

  • Hoge en Lage der A, de oevers van de oude verbinding van Groningen met de zee.
  • Zuiderhaven / Verbindingskanaal, bij het Groninger Museum

Het publieksprogramma bestaat vooral uit de reuring die de schepen veroorzaken met de aankomst en afvaart.

Van Groningen naar Assen 12 – 13 augustus
Na Groningen splitst de vloot zich tot het eindpunt in Hasselt. De zeilschepen gaan terug naar Zoutkamp en via Lauwersmeer, Waddenzee, IJsselmeer en Zwarte Water naar Hasselt, zo veel mogelijk zeilend in ca. 4 dagen.

Maandag 12 aug. eind van de middag meren de overige schepen af in de Industriehaven van Assen.

Dinsdag 13 augustus
De schepen die qua afmetingen door De Blauwe As kunnen varen worden als een slinger door Assen geleid. Het gaat de hele dag duren. Van daar gaat het door de Drentse Hoofdvaart richting de beroemde sluis bij Dieverbrug waar sinds jaar en dag elk passerend historisch schip gefotografeerd wordt en op Facebook verschijnt. Vanaf Hoogersmilde worden een paar schepen gejaagd.

Terugblik afgelopen week

Amsterdam in Spaanse sfeer
De vloot die niet op zondag naar de Kaag was gevaren vertrok op 29 juli om 09.00 uit Leiden. We voeren over de Kaag en de Ringvaart langs de Westeinder plassen en natuurlijk palingboer Eveleens, die helaas geen goede afmeerplekken had om een palinkje te halen. De sluis bij Nieuwermeer verliep vlot, de Kostverlorenroute duurde voor sommigen helaas wat langer. Al snel konden we een mooi plekje innemen met zicht op het Scheepvaartmuseum en Nemo.

Op 30 juli om 16.00 u. volgde de officiële opening  met het hijsen van de vlag van Noord-Holland en Amsterdam door een gedeputeerde van de provincie en de directeur van de stadsdeelraad. Deze overhandigde de erepenning aan Rolf, onze voorzitter, voor de vereniging.

De buitenexpositie stond er weer prachtig bij en de gedeputeerde en de directeur ontvingen het spinazieboek. Na de plechtigheden en een bedankje aan Museumhaven Amsterdam in de persoon van Folkert, volgde een paella maaltijd, klaargemaakt door bewoners van de museumhaven, met keuze uit vis, kip of vegetarisch. De paella sloot prachtig aan bij de Spaanse temperaturen.

Voor het goederenvervoer was een flinke lading Amsterdamse uien in verschillend formaat, augurken en ander zoetzuur aan boord van de Terra Nova gebracht. Aan het eind van de dag gingen er nog 3 amfibieauto’s te water. Bijzonder gezicht!

Enkhuizen: vierde stad van Nederland
We weten nu hoe de wereld eruit ziet om 06.00 uur in de ochtend. Op 31 juli ging de vloot de tocht Amsterdam-Enkhuizen doen. We vertrokken om 06.30 uur uit Amsterdam. Om 07.00 uur werd de eerste groep al geschut bij de Oranjesluizen. We kwamen langs het Paard van Marken uiteindelijk bij de sluis van Enkhuizen en vervolgens kwam de Drommedaris in zicht. Op een terrasje in de binnenhaven zagen we vervolgens de Terra Nova achteruit naar binnen manoeuvreren.

Op dag 2 in Enkhuizen was er een vol programma maar wel heel leuk en interessant. Het begon met een presentatie van Rolf aan een aantal hoogwaardigheidsbekleders over het doel van de vereniging en de ErfgoedTour. Vervolgens vertelde de burgemeester van Enkhuizen dat de Zuiderzeegemeentes bezig zijn met een regeling om historische bedrijfsvaartuigen de monumentale status te verlenen met alle privileges die daar bij horen. Daarna hees hij de vlag van Enkhuizen op de Terra Nova en ontving natuurlijk het spinazieboek.

De schippers konden meedoen aan een rondleiding in het stadhuis van Enkhuizen door de burgemeester. Deze vertelde heel interessant over de geschiedenis van Enkhuizen, lid van de VOC en in die tijd de vierde grote stad van Nederland. De megalomane bestuurders van Enkhuizen in die tijd hebben zichzelf in het stadhuis op roemruchte wijze laten afbeelden op alle muren, zelfs over de deuren heen. Ook hing er een heuse Paulus Potter, die uit Enkhuizen kwam. Ook konden we het flessenscheepjesmuseum bezoeken, de Dromedaris beklimmen, naar filmvoorstellingen kijken, het Openluchtmuseum bezoeken en meedoen aan een zeilwedstrijd.

’s Avonds was er een afterparty georganiseerd in het Openluchtmuseum. Daar werd ook de prijs uitgereikt van de zeilwedstrijd die die middag had plaatsgevonden. Het winning team was de rivierklipper Spes. Hun captain stond nog stil bij het overlijden van Klaas Persoon, één van de stuwende krachten van de vereniging.

Met dank aan Inge Koomen

kopfoto: de vloot loopt binnen in Leeuwarden op 5 augustus