Evenementen

40ste Turfrace op 27 september van start

De Stichting Zeilvaart Warmond nodigt deelnemers en toeschouwers uit voor de 40ste jubileumeditie van de Turfrace, die ooit als alternatief voor de Strontrace — zelfde opzet, andere schepen — ontstond.

Op 13 september 1984 zaten Hylke Tromp, André Kortekaas en Aad Juffermans bij notaris Waverijn aan tafel om de Stichting Zeilvaart Warmond op te richten. Aanleiding voor deze officiële handeling was de behoefte om, in navolging van de Strontrace, een vergelijkbare zeilwedstrijd voor westlanders en kagenaars te organiseren. En zo begonnen op 15 oktober van dat jaar zes westlanders, één zandaakje en één kagenaar aan hun eerste Turfrace van Vinkeveen naar Warmond.

Klaas Persoon

En er zouden er nog vele volgen, want na 40 jaar is de Turfrace nog steeds populair bij een zich steeds verjongende club schippers en bemanningen. De oude schepen worden enthousiast onderhouden en na 40 jaar doen ze het nog prima. Zo is het winnende schip van de eerste Turfrace nog steeds in handen van de familie Persoon en strijden de kleinkinderen van de onlangs overleden opa Klaas nu weer om de eer het eerste in Warmond aan te komen.

Jubileum

Graag nodigen we onze donateurs, oud-schippers en oud-bemanningsleden uit om dit 40-jarig jubileum mee te vieren en wel op zondag 29 september. We varen met een comfortabele rondvaartboot de Turfschepen tegemoet, begeleiden ze richting Warmond en zijn op tijd terug in Warmond om het lossen van de zakken turf mee te maken. Na aankomst van de schepen is er een optreden van de 4Tuoze Matroze, onderbroken door de prijsuitreiking.

De organisatie ziet u graag op 29 september aan boord van de rondvaartboot en/of in Park Groot Leerust. Als u zich wilt aanmelden voor meevaren op de rondvaartboot, schrijf dan een mail met vermelding van uw naam, emailadres en aantal personen naar de Stichting Zeilvaart Warmond.

Programma 40 jaar Turfrace

Vrijdag 27 september
07:00 uur Palaver in de tent in Park Groot Leerust
07:30 uur Start
In de loop van de middag aankomst bij de WVA in Vinkeveen, Baambrugse Zuwe 143F
Gezamenlijke maaltijd en feestelijk samenzijn.
Zaterdag 28 september
09:30 uur Palaver bij het clubhuis van de WVA
10:00 uur Startprocedure Lelievletten en Turfschepen
In de loop van de middag aankomst bij de Tolhuissluizen in Nieuwveen
Gezamenlijke maaltijd en feestelijk samenzijn.
Zondag 29 september
09:30 uur Palaver tussen de grote en de kleine sluis
10:00 uur Startprocedure bij de Tolhuissluizen
10:00 uur Vertrek rondvaartboot vanaf de Gemeentehaven in Warmond
Vanaf ca 12:30 uur Aankomst Turfschepen en lelievletten in Park Groot Leerust
Vanaf 14:00 uur Optreden van de 4Tuoze Matroze circa
15:00 uur Prijsuitreiking
Tot circa 17:00 uur feestelijk samenzijn.

Bron: Jubileumjournaal Turfrace
Beeld: Still uit Youtube-filmpje van Vinkefilm.