Archeologie, Musea en Behoud

Beroemd historisch beurtschip ‘Voorwaarts I’ keert huiswaarts

Maritiem Museum Rotterdam brengt de Voorwaarts terug naar de haven van de Vesting Naarden. Afgelopen week is het historische schip teruggevaren naar haar oorspronkelijke stek.

De Voorwaarts zal neerstrijken tegenover het pand van de oorspronkelijke eigenaars, de gebroeders Karssemeijer. Op dit pand prijkt de nog steeds naam van de legendarische schippers, die met de Voorwaarts heen en weer voeren naar de Zaanstreek ter bevoorrading van menig huishouden in Naarden en omgeving.

Stukje geschiedenis

Met de overtocht gaat een langgekoesterde droom van menig ‘Naardenees’ in vervulling. Het schip kan dit onderdeel van de geschiedenis van Naarden vertellen. In 1984 werd het beurtschip onderdeel van de collectie van het Maritiem Museum te Rotterdam, dat het toonde in de vaste collectie. Het schip blijft voorlopig in eigendom van het Maritiem Museum, maar kan in de toekomst blijvend aan Naarden worden afgestaan. Stichting de Gele Loods, eigenaar Vestingvaart Naarden, wordt beheerder en gaat een fondsenwerving starten om het schip te onderhouden en restaureren. Wanneer dat succesvol blijkt, kan De Voorwaarts voor eeuwig in Naarden-Vesting blijven.

Bruikleenconstructie

In 2019 werd museumdirecteur Bert Boer (en toenmalig directeur van Rijksmuseum Muiderslot) benaderd door Marlo Reeders, toenmalig directeur van Stichting Grote Kerk Naarden en vestingbewoner. De jaren erop werd meermaals overlegd en uiteindelijk werd de bruikleenconstructie met oog op eigendom bedacht. De Voorwaarts zal de komende twee jaar in Naarden-Vesting blijven.
Bert Boer: “Met grote trots en voldoening zie ik hoe ons schip terugkeert naar haar historische thuishaven Naarden, waar het alle zorg en aandacht gaat krijgen die nodig is om dit bijzondere erfgoed te behouden. Dit is een belangrijk moment voor ons allen en ik ben blij dat we hiermee een prachtig historisch schip voor toekomstige generaties kunnen behouden.”

Route

De Voorwaarts vertrok op dinsdag 10 september vanuit de Leuvenhaven te Rotterdam naar Amsterdam. Omdat de motor niet meer werkte, werd de Voorwaarts gesleept. Op woensdag 11 september volgde de reis van Amsterdam naar Muiden, waar de overdracht plaatsvond en het beurtschip door twee vrijwillige slepers uit Naarden naar de ligplaats in de vestinghaven werd gebracht. Een groot aantal vrijwilligers is bij het project betrokken en de gemeente Gooise Meren verleent belangrijke facilitaire ondersteuning.

Bron en beeld: de Erfgoedstem