Evenementen

40 jaar turfvaart: de Tijdgeest wint de jubileumrace

In oktober 1984 vond de eerste Turfrace plaats. Die werd georganiseerd door de destijds speciaal voor dit doel opgerichte Stichting Zeilvaart Warmond.

De Turfrace wordt jaarlijks gevaren met traditionele zeilende bedrijfsvaartuigen. Zij vertrekken vanuit Warmond naar Vinkeveen om turf op te halen om die vervolgens naar Warmond te brengen.
De eerste race, afgeschoten door Johan Cruijff, was eigenlijk maar een halve race. De route ging alleen van Vinkeveen naar Warmond, waar het schip Antonius als eerste arriveerde. Heel toevallig werd ook in dit feestjaar uitsluitend op de route Vinkeveen-Warmond geracet. De oorzaak? Storm en regen dwongen de schippers op de eerste vaardag (vrijdag) op de motor naar Vinkeveen te gaan. In feite vond de start van de wedstrijd dus pas op zaterdagochtend in Vinkeveen plaats. De boten werden daar weggeschoten door burgemeester Maarten Divendal. Die overhandigde de jubilerende stichting ook een fraai cadeau, een beeldje van Johan Cruijff. Het was een blijk van waardering van de watersportvereniging Vinkenveen-Abcoude, waar de schepen van de Turfrace al minstens 15 jaar op vrijdagavond afmeren om te overnachten en op zaterdag ochtend met een lading turf weer vertrekken. Zo was Johan Cruijff er toch nog een beetje bij.

Het schip Antonius, een trouwe deelnemer aan de Turfrace, was er ook dit jaar weer bij. Het schip is al die jaren in handen van de familie Persoon, die bekend is om hun inzet voor het behoud van zeilende historische bedrijfsvaartuigen. Opa Klaas was schipper tijdens de eerste race. Nu staat zijn zoon Nico aan het roer en inmiddels strijden aan boord de kleinkinderen van Klaas om de eer als eerste in Warmond aan te komen. Opa heeft het jubileum helaas niet kunnen meemaken, hij overleed recent. De familie Persoon won zeker de helft van alle Turfraces. Maar dit keer lukte het niet. Zij finishten als tweede, een minuutje later dan de Tijdgeest. Die ging dus met de eerste prijs naar huis.

Lees het hele artikel in de Teyding