Nieuws

Haal een motorklipper terug naar Nederland

Een lezer zag in Frankrijk een redelijk goed uitziende klipper te koop liggen, maakte foto’s en tipte ons. Wie haalt dit schip terug? Wie ontdekt de sleutel tot de geschiedenis?

Het gaat om de ‘Isselmeerklipper’ Renaissance, gezien in Saint-Jean-de-Losne in Frankrijk (aan de Saône ten ZO van Dijon, red.). Het schip ligt te koop voor € 120.000 (eerder voor € 150.000).

klik/tik op de foto voor een grotere weergave

Ik heb het van binnen niet gezien, maar de buitenkant en de beschrijving op de website doen vermoeden dat de Renaissance het behouden waard is: nog niet helemaal verpest met een te hoge opbouw en uitgerust met bijvoorbeeld zonnepanelen. Er is een bijboot, achteranker, 8 kW aggregaat, een DAF-motor uit 1975, een uitgebreid instrumentenpaneel. Laatste inspectie onderwater was in 2019. Bij de ligplaats is een dok.

De huidige staat van onderhoud is wat minder dan op de ‘statiefoto’ op de website van de makelaar, klik hier.

Het schip heeft volgens de gegevens van de makelaar een ‘certificat communautaire’ geldig tot 2027. Of dit 1:1 geldig is als CVO/CBB voor de Nederlandse wateren konden wij niet zo gauw achterhalen. Doe dus goed onderzoek voor u naar Frankrijk afreist.

Vind de geschiedenis

Voor wie sowieso niet van plan is het schip te kopen maar wel graag puzzelt met de liggers en kadatersata: een brandmerk is niet bekend. Wel blijkt uit de advertentie en foto’s een aantal gegevens waarvan er waarschijnlijk tenminste één niet klopt. Wij kwamen er niet uit:

  • ENI-nummer 01841396
  • Lengte 23,80 m
  • Breedte 4,45 m
  • Werf: J. Boot, bouwjaar 1910
  • “IJsselmeer Klipper” Geen literatuur te vinden over deze specifieke soort klipper.

Update 9-7-2024: meerdere mensen hebben gereageerd met het vermoeden dat dit bouwnummer 221 is van de werf ‘N.V. Scheepsbouwwerf De Dageraad, v/h Wed. J. Boot’. Oorspronkelijke naam van het schip: Dageraad. Klik hier voor de gegevens van de laatst bekende meting in de liggers. Maar doe vooral zelf onderzoek, zonder brandmerk voor nu geen zekerheid.

Foto’s gemaakt door Pluis Muilwijk