Archeologie, Musea en Behoud

Historische reddingboot C.A. den Tex keert terug naar haven van Harlingen

Op zaterdag 6 juli 2024 vaart de historische reddingboot ‘C.A. den Tex’ voor het eerst weer de haven van Harlingen binnen in de staat zoals het schip vele jaren in Harlingen gestationeerd heeft gelegen.

Geschiedenis

De voormalige reddingboot C.A. den Tex heeft een rijke historie. Het begint met de opdracht van de Noord- en Zuid Hollandsche Redding Maatschappij (NZHRM). In Alkmaar – begin 1916 – is de bouw van start gegaan op de werf Nicolaas Witsen. Het doel: de roeireddingboot die sinds 1911 in dienst is bij reddingstation Eemshaven op het eiland Rottumeroog, vervangen voor een motorreddingboot. Het bijna 12 meter lange schip verliet in 1917 de werf, waarna het onder de hoede van de roemruchte redder Mees Toxopeus kwam. Na 5 jaar in dienst te zijn geweest van reddingstation Rottumeroog, kwam men tot de conclusie dat het schip eigenlijk te klein was voor de gevaarlijke wateren rond het eiland. Zeker met een zware storm uit noordelijke richtingen kon het spoken boven het eiland. Men besloot daarom om het schip een relatief beschutter reddingsstation toe te wijzen: Harlingen. De handzame boot kon met haar geringe diepgang goed werk verrichten op de ondieptes van de Zuiderzee en het Wad. De grotere reddingboot Hilda heeft de C.A. den Tex opgevolgd op Rottumeroog.

De C.A. den Tex verrichte op station Harlingen vele, soms roemruchtige, reddingen. In 1942, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, werd de C.A. den Tex overgeplaatst naar station Hindeloopen aan het toen inmiddels afgesloten IJsselmeer. De reddingboot Twente volgde de C.A. den Tex op station Harlingen op. Na station Hindeloopen heeft het schip tot 1961 gestationeerd gelegen op station Nijkerk. Nadien is zij verkocht aan een particulier, die er een pleziervaartuig van heeft gemaakt. Vele jaren voer de ‘DexTex’ rond in de Noord-Nederlandse wateren.

Restauratie

In 2014 kwam het schip te koop, met toen als thuishaven Winschoten. Een groep vrienden heeft het schip toen aangekocht, met als doel haar terug te restaureren naar haar oorsprong. De ‘DexTex’ is toen overgevaren naar de Betuwe, alwaar ze in het kleine dorpje Tricht in de afgelopen tien jaar volledig in de staat is gebracht zoals ze voer als reddingboot. Eerst slopen, strippen en bepalen wat origineel was- en wat niet. Daarna gaan opbouwen; een project met steun van vele vrijwilligers en donateurs.

Terugkeer

In het teken van de historische banden zullen de achterkleindochter en achterkleinzoon van schipper Sipke Wielenga de reddingboot C.A. den Tex op 6 juli de haven van Harlingen binnenvaren. Ook aanwezig zijn de nazaten van de heer Cornelis Anne (C.A.) den Tex, met onder andere zijn kleinzoon. De binnenkomst staat gepland om 15:00 uur nabij het KNRM-station Harlingen (Dokkade 3). Naast de C.A. den Tex zullen diverse historische- en actieve reddingboten aanwezig zijn.

Na terugkomst zal de C.A. den Tex ligplaats nemen in Harlingen. Meer informatie over de historie en het restauratieproject treft u aan op: www.reddingbootcadentex.nl

Lees het hele artikel op de bron: www.harlingenboeit.nl

Foto’s Stichting tot behoud van oud-reddingboot C.A. den Tex