Scheepsverhalen

Palingaak Korneliske Ykes II in Varende Vrienden

In Heeg stapt EOC aan boord van palingaak Korneliske Ykes II, bij de voorbereidingen op een historische oversteek naar Engeland.

In 1999 ontstond het idee om de laatst gesloopte palingaak opnieuw te bouwen. Het duurde tot 2005 voor de kiellegging een feit was. In de voorbereidende jaren werden de benodigde middelen verzameld en kwam er een bouwtekening. Dat was niet eenvoudig, omdat er weinig gegevens van de aak bewaard waren gebleven. Aan de hand van oude foto’s en metingen verricht tijdens de sloop vlak na de Tweede Wereldoorlog, konden lijnentekeningen op papier worden gezet. .

In 2009 gleed de reconstructie van de helling. Van meet af aan was het de bedoeling om met deze aak naar Londen te varen, naar de oude ligplaats aan de Theems. In 2019 werd de oversteek voor het eerst gemaakt. En deze zomer ging de palingaak tweemaal naar Engeland. Op zondag 30 juni startte de eerste oversteek, op zondag 18 augustus de tweede trip. Beide keren werd de bemanning met een Sail Out Parade op het Heegermeer uitgezwaaid.

De bemanning doet zelf verslag van de eerste reis op de eigen site:
De eerste reis naar Londen die we dit jaar hebben gemaakt is uitstekend geslaagd. De heenreis met jongeren was een relatief zware reis met behoorlijk veel wind en grotendeels niet uit de goede hoek. De aak heeft zich weer fantastisch gedragen en met haar robuuste bouw en zeewaardig ontwerp heeft ze alle opvarenden liefdevol omarmd. […]
We besluiten vanwege de weersverwachting via Enkhuizen en Durgerdam door het Noordzeekanaal te gaan. Uit maritieme historische data en logboeken weten we dat, nadat het Noordzeekanaal in 1876 werd geopend, de palingaken, wanneer het tegenzat op zee door bijvoorbeeld storm of mist, daar ook bij tijd en wijle gebruik van maakten. […]

7 mijl teruggezet

Omdat de wind vanaf woensdag sterk toe zal gaan nemen, willen we zo snel mogelijk naar de Engelse kust om daarna aan de hoge wal verder te zeilen. De Nederlandse en Belgische kust zou het best bezeild zijn en tot de Maasvlakte is ze dat ook. Langs de Zeeuwse kust kruisen we de late avond in en als de stroom tegen gaat lopen worden we, terwijl we steeds hoog aan de wind met de boeg naar het zuidwesten zeilen, toch zo’n 7 mijl teruggezet. Iets wat je in moet calculeren, ankeren was in de hoge golven geen optie en Stellendam is met deze wind geen veilige aanloophaven.
Midden in de nacht begint de stroom weer mee te lopen en ruimt de wind wat in ons voordeel. Met een beetje hulp van de motor kunnen we hoogte pakkend langs de Zeeuwse banken onze route vervolgen. Met een toenemende wind en slecht zicht door de striemende regen minderen we ter hoogte van Vlissingen zeil, de vlagen kunnen we dan nog wel opvangen maar het lijkt niet minder te worden. We strijken de grote kluiver, met het grootzeil met één rif en de schoot wat gevierd, de fok strak in het blok en de motor een beetje bij, ‘overleven’ we de stijve bries en de regen goed. Vlissingen geeft op dit moment 20-28 knopen wind, op zee is het vaker 28 dan 20 knopen.

Drukke Shipping lane

In de ochtend neemt de westenwind wat af […] Tot onze verrassing kleurt het water aan de Noordelijk horizon om 13:30 uur GMT donker en binnen een mum van tijd hebben we NNO 5 Bft in de zeilen.
Met een dikke 6 knopen over de grond raggen we tussen geankerde schepen door naar de shipping lane en dan ziet Douwe dat de bout uit de harp van de halshoek op de traveler van de kluiver aan het puntje van de kluiverboom er bijna uit ligt… Het is net de wisseling van de wacht, dus met zijn allen maken we een plan, gaan bijna voor de wind varen en door schoten, val en de stag strak te houden krijgen we de traveler naar achter zonder dat de kluiver klappert en zonder de bout en halshoek kwijt te raken.
Met de boel weer geklaard zeilen we de 10 mijl brede en drukke shipping lane dwars over. […] Na de shipping lane ligt Ramsgate nog 12 mijl zuid van ons, de wind zakt er helemaal uit en op de motor varen we de laatste mijlen en eten alweer een heerlijk avondmaal. Woensdag 3 juli om 00:40 uur Engelse tijd (GMT +1) meren we af aan het gastenponton in Ramsgate.

Uitdagend

Deze oversteek was uitdagend en soms ruig met forse en onregelmatige golven door zeeën die door elkaar liepen. Niet elke maag was daartegen bestand maar dat is onderdeel van het spel van de zee… Ondanks dat zette iedereen zijn beste beentje voor en werd het een echte doorzetterstocht waarvoor alleen maar respect op zijn plaats is!

Bron: Varende Vrienden van de EOC, en nog veel meer op de website van de palingaak.
Beeld: Korneliske Ykes II.
Bekijk hier de video over de Korneliske Ykes II.