Evenementen

Waar is de ErfgoedTour? deel 3: 17 – 24 juli

De LVBHB bestaat 50 jaar het viert dat met een spectaculaire ‘ErfgoedTour’ van 1000 km door het hele land met circa 165 historische schepen. Deel 3 van ons wekelijkse berichten:

Na een tussenstop op 14 juli bij de Sluis Helmond is de vloot 15 juli in Maasbracht aangekomen. De voortgang in de Zuid-Willemsvaart wordt bepaald door de vele sluizen. Als u dit leest, 17 juli zijn de 42 schepen inmiddels weer op weg van Maasbracht naar stopplaats Leukermeer. Aldaar is geen publieksprogramma.

Tussen Leukermeer  en Vreeswijk zijn route en programma aangepast door twee verstoringen: de LVBHB kreeg pas laat, na een besluit van de rechter, toestemming om in de Spiegelwaal bij Nijmegen af te meren. Door de Vierdaagse is daar geen publieksprogramma mogelijk. Daarom zou een deel van de vloot via de Maas naar Heusden en daarna Woudrichem gaan. Maar dit is door de stremming van de Wilhelminasluis bij Andel onmogelijk geworden. De laatste versie van ‘Schippershandboek’ (166 pagina’s!) toont dan ook een omleiding door het Steurgat aan de oostkant van de Biesbosch. Er zijn op deze lange etappe twee overnachtingen: zandgat Loonse Waard bij Niftrik en het Jeppegat.

Het deel van de vloot uit Nijmegen gaat via de Waal en A’dam-Rijnkanaal naar Jutphaas. Daar komt alles weer samen. Als bezoeker kunt u de vloot dus pas weer in Vreeswijk terugzien.

Programma Vreeswijk

Zondag 21 juli: Vlootschouw vanaf Zuidersluis Utrecht naar Oud Vreeswijk. Rond 21:30 ligt iedereen daar op z’n plek.

Maandag 22 juli

14:00 Officiële opening met hoogwaardigheidsbekleders, vlaggen hijsen en laden van (symbolische) streekgebonden lading.

Dinsdag 23 juli

De hele dag rond de Prins Hendriklaan:

  • Markt / Braderie
  • Bezoek Museumwerf
  • Rondvaarten naar IJsselstein
  • Expositie op en bij het verenigingsschip Terra Nova

Woensdag 24 juli

8:00 Vertrek naar Rotterdam via Merwedekanaal, Koninginnesluis, Lek. Met welverdiend het tij mee…

Terugblik Willemstad en Veghel

Na afloop van het palaver om 07.45 u. werden de trossen weer losgegooid in Middelburg en vertrok de hele vloot naar tussenstop Bruinisse. Een paar schepen zelfs onder zeil maar dat was te optimistisch want de wind was (gelukkig) aardig gaan liggen. Ze voeren met een kleine 40 schepen tegelijk, hetgeen voor de nodige drukte in de sluizen zorgde. Om circa 17.15 u. kwam de vloot aan in Bruinisse. ’s Avonds was er door de organisatie nog een vismaaltijd verzorgd waarvan dankbaar gebruik werd gemaakt. Tot slot zong het Bruinisser visserskoor een aantal zeemansliederen.

Op 9 juli verliet de vloot de provincie Zeeland om via de Krammer en het Volkerak in Willemstad Noord Brabant aan te komen. Vanwege het voorspelde noodweer vertrokken we een uur eerder, om 10.00 u. De Cornelia had helaas pech maar er was genoeg hulp op het water. Als een trimaran werd ze meegenomen tijdens de vaartocht. In Willemstad werd de haven echt bomvol gestapeld, een gezellige drukte. Om 17.30 u. verrichtte wethouder Joosten van Willemstad de officiële opening met het overhandigen van de vlag van Willemstad.

Puzzel Willemstad gelegd. Foto LVBHB – Kees Koelewijn

In de middag van 10 juli was het publieksprogramma. Verschillende schepen hadden open schip en heel veel publiek kwam een blik werpen. Het weer was prachtig. Om 16.00 u. was er een optreden van het koor Fortitudo uit Willemstad. Zij brachten ook het jubileumlied van de LVBHB ten gehore.

Vanuit etappeplaats Willemstad toog de vloot naar de Biesbosch om een plekje in te nemen in het Jeppengat. Daar ontstonden spontaan nieuwe, tijdelijke (spudpaal) eilanden. Om 15.00 werden alle bemanningen aan boord genomen van de Res Nova voor een bezoek aan een boerencomplex in de Biesbosch. Hier werd verteld hoe de Biesbosch zich in de loop der jaren vanaf de Elisabethvloed heeft ontwikkeld van watergebied naar akkerbouwgebied naar wateroverloopgebied. Daarna verzorgden een aantal gidsen een rondleiding.

‘buiten sturen’

De eerste fanatiekelingen vertrokken op 12 juli om 05.30 u. richting Veghel. Het was verschrikkelijk weer, de regen kwam met bakken uit de lucht. De schippers die buiten sturen hadden het heel slecht. Via de Amer, de Maas en het Zuid-Willemskanaal kwam de vloot rond 17.00 u. in de haven van Meijerijstad Veghel aan.

 

 

Haven Veghel

Mengvoederfabriek aan de Noordkade voor WO-II. Foto collectie Heemkundekring Veghele

Aan de Noordkade ligt een prachtig historisch industrieel complex: de mengvoederfabriek van boerencoöperatie CHV uit 1915. Tegenwoordig ‘Cultuurhaven Veghel’ met theaters, studio’s een bioscoop, allerlei horeca en andere bedrijfjes. Over ‘behoud door gebruik’ gesproken…

Op 13 juli, dag 2 in Veghel werd de provincievlag van Noord Brabant en de sponsorvlag gehesen door de havenmeester. Hij ontving het jubileumboek “’s Zomers geen spinazie” als dank. Vervolgens kreeg het publiek een traditioneel Brabants worstenbroodje. In de middag was het een gezellige boel met onder andere een hoempapabandje en de buitenexpositie van de LVBHB. Voor de kinderen was er een speurtocht uitgezet waar veel deelnemers aan meededen.

Kopfoto: screenshot Live tracking tijdens de intocht Maasbracht 15 juli ca. 17:00

Bron: lvbhb.nl, met dank aan Inge Koomen