Nieuws

Waar is de ErfgoedTour? deel 4: 24 – 31 juli

De LVBHB bestaat 50 jaar het viert dat met een spectaculaire ‘ErfgoedTour’ van 1000 km door het hele land met circa 165 historische schepen. Deel 4 van ons wekelijkse berichten.

Op woensdag 24 juli vaart de vloot van Vreeswijk naar Rotterdam om daar af te meren in de Erfgoedhavens, in de buurt van Stadswerf Koningspoort en het Witte Huis. De aankomst is waarschijnlijk in de loop van de middag al, want er is tij mee op de Lek en Nieuwe Maas.

Volg de vloot via de live tracking pagina en bekijk de webcam op het vlaggeschip Terra Nova via lvbhb.nl

Donderdag 25 juli: details van het publieksprogramma zijn ons niet bekend, maar ongetwijfeld is de expositie op en bij het verenigingsschip Terra Nova weer open en zal een aantal schepen te bezichtigen zijn.

Vrijdag 26 juli gaat het naar Leiden, langs 2 verschillende routes:

  1. via Delft en Leidschendam
  2. via Gouda en Alphen

De liefhebber van kaartjes vind die hier op de LVBHB site.

De schepen meren af langs de Zijlsingel, Oude Rijn en het Ankerpark met dat laatste als centraal punt.

Zaterdag 27 juli:

  • 11:00 Optreden “Rumor di Mare” bij het Ankerpark of met slecht weer aan boord van de Terra Nova
  • 15:00 Varen met muziekkorpsen door Leiden voor Leidenaren
  • 11:00 – 17:00 Mini Maritieme Markt bij de Sleepboothaven

Zondag 28 juli

  • 12:00 Voor (aanstaande) schippersjeugd: rondvaart langs historische locaties in Leiden met aansluitend bezoek aan de Terra Nova en rondgang langs de vloot.
  • 13:00 Begin puzzeltocht voor zeilschepen en/of sleepboten op de Kaag met medewerking van de “Zeilvaart Warmond”

Hierna verlaten de schepen Leiden en zoeken een overnachtingsplek op de Kagerplassen.

Maandag 29 juli: vertrek naar Amsterdam. Ook nu langs 2 routes: een deel gaat via Ringvaart en Nieuwe Meer en een ander deel via Drecht en Amstel. De vloot meert af in het Oosterdok, tussen Scheepvaartmuseum en Nemo waar ook een permanente erfgoedhaven is.

Dinsdag 30 juli

10.00 tot 16.00 Kade Museumhaven, Oosterdok 12: Museumhaven Amsterdam open dag

  • Smeden
  • Open schepen
  • Tentoonstelling
  • Troswerpen
  • Fok hijsen

10.00 tot 15.30 Terra Nova, Oosterdok 123: Expositie + tentoonstelling + belevingstafel

Woensdag 31 juli

Vertrek (vroeg!) naar Enkhuizen. De omvang van de vloot is inmiddels toegenomen tot ca. 80 schepen. Aankomst aldaar vanaf 14:00, begeleid door stadsomroeper en muziek. Een deel van de vloot meert af in de Oude Haven, een deel bij het Zuiderzeemuseum. Daarnaast nog een paar grote schepen in de Buitenhaven en aan de Harlingensteiger.

Terugblik Maasbracht en Nijmegen

Na het opstappen van genodigden vertrok de hele vloot op 15 juli om ca 16:00. van sluis Panheel naar Maasbracht. Ook de Limburgia, die 100 km had moeten omvaren omdat ze niet samen met het kunstwerk door de sluizen kon, had zich inmiddels weer aangesloten. De schepen arriveerden om ca. 17:00 in Maasbracht. Daar was een prachtig ponton aangelegd waar de hele vloot een plekje omheen kon zoeken. Na wat persmomentjes kon de wethouder van Maasbracht de gemeente- en provincievlag hijsen. Ook de vlag van sponsor Fransbergen kreeg een prominente plek. De schippers konden op de tweede dag een bezoek brengen aan Thorn.

In verband met de Vierdaagsedrukte is er te weinig ruimte om de hele vloot in Nijmegen te herbergen. Een deel deed daarom Weurt aan, een deel voer door naar de Loonse Waard.

Bij Cuijk zagen ze de voorbereidingen voor het leggen van de pontonbrug door genie-eenheden van Defensie. De lopers van de vierdaagse passeren vrijdag het kanaal tijdens de, wegens hitte, ingekorte route. Een kilometer verder bij Mook splitste de groep zich in degenen die de Maas afzakten en degenen die naar Weurt gingen en bij sluis Heumen het Maas-Waalkanaal invoeren. Even voor sluis Weurt werden alle fietsen van boord getild en reden de schippers in een kwartiertje naar het feestgedruis in Nijmegen.

Op vrijdagmorgen fietsen ze naar de Waalhaven. Ze werden er tegen elf uur met koffie en koek onthaald door aalmoezenier Van Welzenes op het kerkschip “Jos Franken”, van de KSSC, het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum voor de binnenvaart. Dan is het moment aangebroken voor het hijsen van de vlaggen van de provincie Gelderland en van Nijmegen.

Ondertussen vertoefde de groep die de Maas afvoer heerlijk op de Loonse Waard.

Omroep VML (Voor Midden Limburg) maakte een mooie reportage met een filmpje van 4 min. van het treffen in Maasbracht, klik hier.

kopfoto: een deel van de vloot in de Loonse Waard voor overnachting

Met dank aan Inge Koomen.