Nieuws

Verrotte stoomsleper wordt ’een pronkstuk’

 Het scheelde niet veel of stoomsleepboot Noordzee lag bij het grof vuil. Nu ligt hij op Museumhaven Willemsoord, wordt hij helemaal verbouwd en is hij vanaf de zomer het pronkstuk op evenementen.

Tegenover de Flaneerkade, aan de kade bij de achteringang van theater De Kampanje, ligt hij. Met een gammel trappetje klim je de boot op. De verfkannen en het gereedschap op het dek verraden dat er gewerkt wordt. De schoorsteen van de stoomsleper zit met ductape aan de romp vastgeplakt. Die moest er namelijk af toen de ketel eruit gehaald werd, enkele weken geleden. De ruimte waar de stoomketel zit, kan betreden worden met een kleine, steile trap voorop de boot. Achterop is een kleine kajuit. In de kajuit zitten Rob van de Geer (59) en Robert Gisolf (62). Nadat de vorige eigenaar van de boot in 2010 overleed, hebben zij hem verder onder handen genomen.

Verrot

,,Verrotte stoomsleper wordt ’een pronkstuk’We zijn maar hobbyisten hoor”, zegt Van de Geer. ,,We willen zo graag dat dit stukje nautisch erfgoed bewaard blijft. Vroeger waren er duizenden sleepboten die op stoom werkten. Nu nog maar een paar tientallen. En de Noordzee is één van de grootste. Het zou zonde zijn als dit verloren gaat.” En dat is nog een hele klus. ,,De boot was zo goed als afgeschreven. De ketel moest eruit, de watertank was verrot en alle elektriciteitsdraden waren uitgedroogd”, aldus Gisolf. Het duo zit allesbehalve stil. Zo’n zestig uur per week werken ze aan de boot om hem klaar te maken voor bezoekers. Van de Geer: ,,We willen de boot gaan gebruiken voor evenementen zoals het Historisch Weekend en Sail, maar ook voor bedrijfsuitjes, de intocht van Sinterklaas of het uitstrooien van as op zee.’’

Lees het paginagrote artikel op de bron NHD , alleen voor abonnees